Katelijnevest aan de Sint-Arnoldus poort en het sas van het Bakkersreitje
(waar vroeger de Hongersnoodmolen en de brouwerij "Du Lac" stonden)

Het Arnolduspoortje herinnert nog aan het poortgebouw van het Fraeyhuis van de familie Fraeys de Veubeke. Het huis werd in 1913 gebouwd door architect T.Raison en in 1969 gesloopt op het poortgebouw na.(zie schets hieronder). Het beeldje boven de poort is van de brugse kunstenaar Jan Franck en is gewijd aan Sint-Arnoldus naar de patroonheilige van de brouwers. Het poortje gaf immers uit op de toenmalige brouwerij "Du Lac".

.Het is jammer dat de Arnolduspoort er zo belabberd uitziet. De vochtigheid van de omgeving vereist een regelmatige onderhoud

 

Even voor het poortje loopt het bakkersreitje, dat via een sas en een zeskantig waterreservoir, van de ringvaart naar de Reie aan de Wijngaardplaats loopt.
We zien op de kaart van Marcus Gerards dat deze toestand al bestond voor 1562 (zie plandetail hieronder).

Die kaart toont ook een gebouw dat over het bakkersreitje gebouwd was. Dit was een watermolen voor het malen van graan, de hongersnoodmolen of ook de kasteelmolen genoemd.

hierboven en onder ziet u de huidige verwaarloosde toestand van dit sas met het zeskantig waterreservoir.

Het reservoir en het sas zijn een uniek reliek van de verdwenen molen en verdienen samen met de bijgebouwen een grondige opknapbeurt

 

 

De hongersnoodmolen werd in 1481 gebouwd, maar gaat wellicht terug op een oudere watermolen. Ze is nu helaas verdwenen..

 

   

pppp

Rond 1900 werd de hongersnoodmolen geïntegreerd in een brouwerij in neogotische stijl naar het ontwerp van arch. M. De Breuck. Het gedeelte onder de bogen (zie witte ovaal op de foto hieronder) gaat terug op de hongersnoodmolen van 1481

Later werd er de brouwerij "Du Lac " gevestigd

De brouwerij werd in 1972 jammerlijk gesloopt alsookt de restanten van de oude hongersnoodmolen .

Een blaam op het Brugs blazoen.

Samen met het domein van het Fraeyhuis (zie schets hieronder), dat al in 1969 werd gesloopt, was het de bedoeling om er een villawijk aan te leggen. Gelukkig zijn die plannen niet doorgegaan en hebben we het mooie Minnewaterpark in de plaats gekregen.

   
 
 

Waar de brouwerij stond, bleef het echter een vuile hoek. Maar gelukkig kunnen we een pluim geven want sinds kort werd deze verwaarloosde hoek herschapen in een parkje met kinderspeeltuig dat aansluit met het Minnewaterpark.. Nu nog het sas, het waterreservoir en zijn omgeving en de Sint-Arnolduspoort opfleuren en het wordt de site een aangename aanwinst aan het Minnewaterpark.